Photo by Patrick Federi

REZERVOR GPL AUTO

Rezervorul gpl conform legislatiei EU, inseamna orice recipient utilizat in depozitarea GPL. Acesta poate fi standard cilindric, toroidal precum si de alte dimensiuni speciale.

Tipurile de butelii GPL auto sunt in principal caracterizate dupa urmatoarele: forma (cilindric/toroidal), orificiul pentru accesorii (multivalva/supapa multipla/senzor de nivel), procesul de sudare si tratamentul termic utilizat, grosimea nominala a peretelui, diametrul si inaltimea, precum si capacitatea acestuia exprimata in litri.

Cat de sigur este un rezervor GPL?

De mentionat este faptul ca absolut toti producatorii de rezervoare GPL ce se supun omologarii EU 67R01, trebuie sa foloseasca otel conform cu specificatiile minime EURONORM EN 10120, toate corpurile componente, inclusiv elementele sudate trebuie sa fie confectionate din materiale compatibile intre ele, iar acestia sunt obligati sa furnizeze autoritatii de control certificate de analiza chimica a turnarii, proprietatile mecanice ale materialului pentru tipurile de otel sau alte materiale folosite pentru fabricarea elementelor supuse presiunii, rezultatele incercarilor metalurgice si mecanice ale analizelor materialelor utilizate, precum si a metodelor si procedeelor de sudare in timpul procesului de productie.

Pentru a garanta siguranta, sunt efectuate urmatoarele verificari obligatorii:

 • 2 rezervoare din 200 sunt supuse incercarii la tractiune, acest numar creste la 6 din 200 in cazul omologarii
 • 2 rezervoare din 200 sunt supuse incercarii la indoire, acest numar creste la 6 din 200 in cazul omologarii
 • 2 rezervoare din 200 sunt supuse incercarii la rupere
 • fiecare rezervor este supus la incercarea hidraulica
 • 1 rezervor din 200 este supus la incercare la flacara
 • fiecare rezervor este examinat radiografic in conformitate cu specificația ISO R 1106
 • 2 rezervoare din 200 sunt supuse examinarii macroscopice, acest numar creste la 6 din 200 in cazul omologarii
 • fiecare rezervor este supus controlului sudurilor
 • fiecare rezervor este supus inspectiei vizuale a partii rezervorului

Montajul

Rezervorului GPL

Un montaj conform cerintelor Regulamentului nr 67 CEE-ONU este considerat sa fi satisfacator in cazul in care sunt indeplinite urmatoarele conditii:

 • in cazul rezervoarelor cilindrice sunt montate cel putin doua chingi, iar in celor pozitionate in locul rotii de rezerva sistemul de prindere trebuie sa fie format din cel putin un surub M12.
 • in cazul in care capacitatea buteliei este intre 85 – 100 de litri, prinderea va fi asigurata cu cel putin 3 chingi, respectiv 4 chingi pentru rezervoare mai mari de 100 de litri
 • daca chingile sustin si masa proprie a buteliei, trebuiesc montate cel putin 3 chingi.
 • rezervorul trebuie asigurat contra alunecarii, rotirii sau desprinderii
 • intre rezervor si suport trebuie indrodus un material izolator, evitandu-se pe cat posibil contractul metal pe metal, exceptand puntele de ancorarea ale acestuia.
 • daca butelia de gpl auto este pozitionata in spatele unui scaun pentru pasageri, acesta va fi separat cu un spatiu liber de cel putin 10 cm, pe directia longitudinala a autovehiculului.

Care este durata de utilizare a unui rezervor GPL auto?

Pe fiecare rezervor gpl auto este sudata o placa cu caracteristici, pe care sunt inscriptionate numaurl seriei, continutul in litrii, anul si luna omologarii, marca de omologare, pentru a putea fi identificat usor si compatibilitatea acestuia cu supapa multipla.

Conform legislatiei din Romania, implicit RNTR1, durata de utilizare a unui rezervor, indiferent de modul acestuia de pozitionare, este de 10 ani de la data omologarii, inscriptionate pe placuta mentionata anterior. Acesta trebuie inlocuit numai de catre operatori economici autorizati pentru efectuarea monajului si a reparatiilor instalatiilor GPL conform RNTR6. Merita mentionat faptul ca in urma OMT nr 1.678/2017, dupa inlocuirea rezervolui intr-un service autorizat, nu mai este necesara deplasarea catre o reprezentanta RAR, pentru modificari in Cartea de Identitate a Vehicului, verificarea putand fi efectuata in baza documentatiei eliberata de catre unitatea agreata RAR, de catre orice statie de Inspectie Tehnica Periodica.

Dupa expirarea rezervorului GPL nu se poate efectua ITP, doar prin inlocuirea acestuia cu unul nou sau prin demontarea totala a instalatiei GPL intr-o unitate agreata RAR pentru operatii GPL, caz in care este necesara deplasarea catre o reprezentanta RAR pentru a elimina mentiunile referitoare la instalatia GPL in CIV, inainte de efectuarea ITP.

Efectuam inlocuirea rezervorul GPL in Constanta

Buteliile GPL Toroidale interioare folosite in domeniul auto, conform legislatiei nationale si a regulamentelor europene, au durata de exploatare la maximum 10 ani, dupa trecerea perioadei respetive, pentru admiterea Inspectiei Tehnice Periodice fiind necesara inlocuirea acestuia cu unul nou, intr-un service auto autorizat de catre Registrul Auto Roman pentru operatii asupra sistemului de alimentare cu GPL.

Din nefericire valabilitatea acestuia nu poate fi prelungita in nici un mod, caz in care pentru admiterea ITP este necesar inlocuirea cu unul nou. 

Se recomanda ca aceasta operatie sa fie efectuanta inainte de expirarea ITP si la montaj rezervorul sa fie gol / cu cat mai putin combustibil.